The one design is in your head

Гобленомания

Marguerites

Още не съм се похвалила с рамкираните си маргаритки, а много им се радвам :) Мисля, че станаха добре, но според жената в ателието било много тъмно така – любопитно ми е други хора какво мислят, приемам всякакви коментари. Няма да спра да си ги харесвам :)

Уфтсътъ отпред

Не съм се похвалила и с овцата (известна още като уфтсътъ) – защото беше за подарък и исках да я запазя в тайна. Вече е подарена на me husband (който след това пък ми подари други две от серията, козата и прасето (гоблени номера 4 и 5), още трички и ще си ги събера!). Без рамчица е, нямаше кога да я направя (тоест да я дам да й направят), голяма лудница беше тия дни.

Всъщност, ако още не е станало ясно, развих мания по гоблените. Днес, веднага щом се появи възможността, захванах третия си гоблен, червеношийката на Ланарт(е?). Първи сблъсък с кръстчетата, засега не върви много добре. Имах намерение да пробвам да постигна идеалната изнанка, по която рускините съвсем клинично се вманиачават (споменах ли, че от българските се прехвърлих на руските форуми?), но се оказа много трудно. Иска мислене напред като в шахмата едва ли не, а това никога не съм го можела.

Открих, че имам много добре заредено специализирано магазинче наблизо. Лошото на ситуацията е, че е на място, откъдето минавам твърде често и не успявам да се удържам да не вляза. По този начин от три влизания се сдобих с ножица за панама и голям гергеф (малък си имах), тъмносиня аида 16 и две игли, и малко кръгло гобленче с цветя (номер 6), последното от днес, когато се бях зарекла, че нищо няма повече да си купувам, защото и без това се разорих от списанията.

Споменах ли списанията? Malovani jehlou, преведено като „Рисунки с игла“, чешко или може би все пак словашко, с цветни схеми. Първо си купих един брой, от който си харесах едни магнолии от пръв поглед, а после, разглеждайки го, и други неща, при което взех решение да видя какви други броеве има и, естествено, се прибрах с още седем списания. По 2,90 всяко :) От тях си харесах достатъчно гоблени, за да имам поне за година напред (и това е ако шия с бесни темпове). Тъжното тук е, че у нас не се внася нормално, броевете вървят с една година назад и кой знае дали и кога ще се появят нови. За джоба ми е по-добре така, но все пак…

Откъде тръгна всичко и коя е висшата ми цел, върховната мечта и т.н.: Миранда от Франк Дикси на Голдън Кайт. Същата фирма предлага и портрета на Варвара Римская-Корсакова от Винтерхалтер, великолепна картина, която си дели титлата върховна мечта, висша цел и т.н. с гореспоменатата Миранда (от Бурята на Шекспир, ако някой се чуди). Самата Варвара е била първа красавица и скандална личност, четох разни интересни клюки за нея, дори мислех да попреведа статиите и да ги пусна тук. По принцип схемите на Голдън Кайт са невъзможни за ушиване, но има са известни случаи на хора, които са се справили, та си оставам с надеждата, че някой ден и аз ще дорасна.

Предишната висша цел и върховна мечта бе бързичко детронирана след като се поразрових из необятните простори на гобленарския интернет, но все пак ще я спомена: The Bride от Lavender & Lace (по-свястна снимка тук), много неоткриваема законно (ако не броим ebay), но с налична пиратска версия в един магазин, където я видях ушита и съответно харесах.

И така, това е засега отчетът на страстната гобленарка с два ушити гоблена :)

Advertisements

Comments on: "Гобленомания" (2)

 1. Go, Ghibli, go :) Много ти се радвам на ентусиазма и не се съмнявам, че ще се справиш и с по-сложните неща.
  П.П. Уфсътъ мачка :)

 2. Дора Кирилова Величкова said:

  Зравейте!
  Аз искам да си купя от тези списанияМаловани-полски или в превод Рисунка с игла.
  Моля,да ми помогнете от къде мога да си ги намеря.
  Благодаря предварително-от София съм.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Облак от етикети

%d bloggers like this: