The one design is in your head

Протест?

Страшно съм разочарована от днешния „протест“. Даже се чудя на правилното място ли съм била… Стигнах с 10-тина минути закъснение и станах свидетел на следното:

– не видях нито един от онези блогъри, които обещаваха, че ще са там (с едно или две, максимум три изключения, но понеже не ги познавам лично, няма как да съм сигурна). Ако Дзвер пише, ще знам, че оня, дето го подозирах, че е той, е бил той :) Твърде много хора ги нямаше.

– На уговореното място нямаше жива душа. Хората бяха в градинката между Ректората и НС, която, макар и наблизо, не се вижда от мястото, на което трябваше да е събирането. Добре че ги мернах от тролея на идване и знаех накъде да ида.

– Имаше подписка. Приближих се – оказа се за оставката на правителството. Някакви хора се разписваха. Нищо общо с това, за което се бяхме събрали. Подигравка.

– Хората бяха петдесетина. От тях голяма част бяха младежи с черни знамена, на които пишеше Ф. А. Б. (което оказа се е Федерация на анархистите в България) – около десет знамена имаше, а групата на анархистите според мен беше поне от двайсетина човека. „Нормалните“ хора (които аз разчитах, че ще са там) бяха малцинство.

– Повъртях се малко около некролога на Конституцията (значи наистина това ще да е било мястото, мисля си). В този момент се зададе една процесия с гора от български знамена (втф?), някакъв транспарант отпред и мегафон. През мегафона един младеж призоваваше „спрете подслушването“, което иначе е доста разумно, но с този антураж… стори ми се абсурдно. Не прочетох транспаранта, бях заета да се оглеждам за символи на Атака. Не видях, може и тия да бяха анархисти, не ги знам, защото в този момент си тръгнах. Не искам да имам нищо общо с хора с български знамена, които скандират нещо за национализъм (ех, как не го запомних, три думи бяха… „нещо си – нещо си – на-ци-о-нални!“), благодаря.
Edit: с малко ровене в Гугъл намерих какво беше: „свободен, социален, национален“, което, оказва е, е девизът на БНС. Както предполагах: аргх.

П. П. Много ще се радвам, ако някой ми каже „ама то истинският протест беше на друго място“ или „ти много рано си си тръгнала, след това ако знаеш какво стана и колко хубаво беше“. Обаче не вярвам да го чуя.

П. П. П. Две снимки:
Photobucket

Процесията. Не е хваната добре, защото бях заета да възприемам ставащото пред очите ми.

Photobucket

Comments on: "Протест?" (18)

 1. Към 12 се събрахме може би над 150 души. Само в кафето след протеста бяхме 10-тина души блогъри :) ще блогна довечера.

 2. „150 души“ звучи добре, „към 12“ не (да ни се не види и точността българска…). Все пак се радвам, че се е получило нещо :)

 3. Е, и аз бях там, и аз се разочаровах, добре, че не дойде и Волен, че това щеше да е последния ми митинг. Абе заспала работа, да се говори за този протест повече от месец и само 150 души да дойдат?!…

 4. Ух, много жалко найстина. Само 150 души. Аз и колегата Явор също имахме желание и отидохме до парламента, но изглежда беше твърде късно…. не видяхме никой и никаква активност.

  Може би ще трябва да се найчим как се прави митинг….

 5. Сткрува си да се „купи“ опит от партия Зелените как се организират събития – това са момчетата и момичетата от коалиция „За да остйане природа в България“

 6. Млада госпожице, не се учудвам на ситуацията, в която сте попаднали. Аз лично смятам, че така наречените „блогъри“ са типичната мързелива прослойка, стояща пред компютъра, отдаваща се на философии, бира и изляния в домашното кресло. Интернет постването е клон от психиката на човек, в който клон се засяга пряко съзнанието за самочувствие. Всъщност навън тези хора са обикновените подтиснати българи, спират на пешеходната пътека, мълчат дори да умират от жега в градския и няма да се обадят дори нито един прозорец да не е отворен. Както и да е… Питайте се един ден какво им е на тия типове, че мърморат в текст, писан по два часа, а не вдигнат глас, където му е мястото! Относно сбирките…няма смисъл да коментирам, загубено време, за тях важното е да се напоркат в кафето с бира с толкоз! Имат много време, имат потенциал, но са мързеливи…самата истина //послепис: и мизерни!

 7. Завъртях се и аз и останах със същото впечатление. По едно време имеше някаква заядка – някой говореше през мегафона, че простестът е граждански, да си свият знамената, поле друг обсеби мегафона и взе да обяснява, че това бил националния трибагреник със знака на рода Дуло… Хубаво, де, ама Дуло не са управлявали от 1000 години – сега се точат Кобургите, а националният трибагреник не включва ІVІ…
  Жалко беше, аз също не очаквах да има толкова малко хора. Имам блог отскоро, мислех, че другите са повече, ама не би. Нямам представа з акое кафе говори Веселин по-горе, не познавам лично никого, затова просто отдидох до пл. „Славейков“ и си купих книжка. А на ъгъла, точно под барелефа на Раковски някаква джуревка с неандерталски вид беше опнала сергия с грозни китайски гащи. Честита ви реалност…

 8. Разделени и завладени както обикновено.

  Когато някой се реши все пак да подкрепи някоя кауза, фокусът моментално се измества към „Тоя к’ъв е че да подкеря бе! Сигурно му миришат чорапите!“, вместо нормалното „Ха добре сте дошли, колкото повече, толкова по-силни заедно“. Е, Ники Василев, Бат’ Бойко, Доган и Р.Овч. сигурно биха изглеждали по-добре ама нещо не ги виждам на снимките.

  Well-cum to the ball-cans.

 9. crowdadmin, не виждам как бихме могли да подкрепим с „добре дошли“ банда нацистчета, които проповядват насилие над малцинствата, било то на етническа, религиозна, сексуална или каквато и да било основа, които проповядват тоталитарни и откровено агресивни идеи на протест за свобода. Между „свобода“ – било то в Интернет или какъвто и да било вид свобода и национализъм, фашизъм и т.н. не виждам много връзка.
  Вени – права си, трябва да се използва Кристина в такива моменти. :РРР

 10. […] Йовко онлайн в-к “Писна ни” Комитата Ясен ghibli gotha oggin (Ако и вие сте писали по темата и имате желание, […]

 11. Явно който по-горе е писал, че блогърите са мързеливи и нищо не правят е в голяма заблуда. Почти всички бяхме там (от тези, чиито блогове не са посветени на правене на лютеница, диети за бреммени жени и прочие).
  Пък готвачите и бременните жени също са активни, ама в други сфери.

 12. Selene, наистина ли не ви прави впечатление, че това е свобода от сталинистки тип?
  „Бориме се всички да са свободни, освен тия с възгледи, различни от нашите“.
  Щото в условия на демокрация, за да промениш нещо ти трябва влияние, което се придобива с подкрепа. Подкрепа, за която се бориш – за всеки възможен гласоподавател и честно казано и цент. Политика му викат, или „необходимото зло“.

  Аз пък си спестих и този път трагичната гледка на целокупната Българска Блогосфера, състояща се за поредна година от 50-ина души(чки).

 13. @user: говориш ей така колкото да поплюеш малко, нали? Ама като не съм сложила предварителна модерация…

  @crowdadmin: въпросната група националисти (които са ми органически противни, между другото) беше напълно излишна в този си вид (ако на това му викаш подкрепа, значи си сериозно заблуден). Съмнявам се доколко изобщо са знаели за какво точно се протестира. Отишли са да покрещят, да поразмахват знамената и да привлекат публичност (и евентуално да се посбият с анархистите накрая). А поведението им след като си тръгнах е било пределно нагло и е отвратило не малко хора.

 14. Че да се бяхте научили вече да използвате условията в полза на каузата си, де.

  http://heylun.hit.bg/index/philosophy/sundzu/keys.html

  …“3. Първият от тези фактори е моралното влияние; вторият – природните условия; третият – теренът; четвъртият – ръководството; петият – доктрината“

  Така все някой за нещо ще е крив (солидна балканска традиция също). Ей на – всички мразите националистите, анархистите (което пак си е странно как мове човек да мрази взаимоизключващи се неща), птичките небесни и световната икономическа криза („що“ е въпрос за дискусия, а не блог – по същност монологичен). Ама докато се опитвам все още да какво аджаба сте свършили днес и май само Бого видях да опитва да обясни.

  Е па като толкова ги ненавиждате, за това че според вас се опитват да припечелят внимание на ваш гръб, що им го подарявате цялото?

 15. […] Комитата онлайн в-к “Писна ни” Пламен Даракчиев Ясен ghibli gotha oggin […]

 16. @crowdadmin: На мен като на прост човек тия общи приказки не ми влизат :)

 17. Не, не смятам, че е свобода от сталинистки тип да съм против на протест за СВОБОДА да има НАЦИОНАЛИСТИ, обвиняващи тези, чиито „възгледи са различни от техните“, че са „анархисти, хомосексуалисти и цигани“. С уговорката, че анархисти наистина имаше, но ние не бяхме към тях, нито пък бяхме хомосексуалисти и цигани, към които нямам нищо против (освен ако не пеят чалга или не крадат:Р), но очевидно беше опит да бъдем обидени и принизени. Защото за тези хора всички, които не са чистокръвни българи са боклуци. Извини ме, но това не е представата ми за свобода.

 18. […] Радо Северин Силвина; галерия със снимки Ясен ghibli gotha Kaladan oggin (Ако и вие сте писали по темата и имате […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Облак от етикети

%d bloggers like this: