The one design is in your head

3 книги

Както споменах, Кралят на планината любезно ме натоп… включи във верижната игра с трите последно прочетени книги. Всъщност, трябва да посоча

– трите последно прочетени книги,

– трите последно купени книги,

– трите книги, които бих препрочела.

Та така, започваме:

Последните 3 прочетени книги:

1. Persuasion – Jane Austen

От всички прочетени досега нейни романи (а ми остава само Мансфийлд Парк) този ми вървеше най-трудно; от друга страна това беше само в началото, а после си го глътнах с голяма скорост и голямо удоволствие. Така че ако човек не се стряска от леко остарелия и сложен в началото език, ще се потопи в една интересна история, разказана в голямата си част между редовете, както леля Джейн обича да прави :) Героите са много добре описани и освен основната сюжетна линия романът е удоволствие и заради „запазената марка“ на авторката – представянето на порядките в тогавашното общество. Определено си струва да се прочете.

2. Cryptonomicon – Neal Stephenson

За тази книга вече писах, страшно добра е, какво повече да кажа :)

3. Мемоарите на една гейша – Артър Голдън

След Криптономикона ми трябваше нещо за промиване на мозъка. Очаквах книгата да е точно от този тип и не сбърках (въпреки че започва изненадващо добре, явно след това Голдън си е казал „абе що да се мъча с някакъв стил…“). Това го очаквах, онова, което не очаквах, бяха грешките из текста – твърде много за уж сериозното издателство „Обсидиан“ (изречението с „някой от мъжете стояха…“ ми причини лек шок). В интерес на истината, книгата е четивна, въпреки известното развлачване в средата, а като се комбинира с филма става доста добре – от една страна филмът показва по-красиво и стегнато по-голямата част от романа, от друга страна книгата обяснява по-добре няколко момента от сюжета и мотивацията на героите. Като крайна оценка – става, но много от уж вътрешния поглед към живота на гейшите е авторова измислица, така че който иска да научи нещо достоверно по темата, по-добре да прочете „Спомените на една гейша“ от Минеко Ивасаки.

* * *

Искам да споделя и какво чета в момента, защото го чета от много (много) дълго време:

В момента чета:

Fragile Things от Нийл Геймън, на английски. На български книгата излезе наскоро като „Чупливи неща“. В началото бях запленена, започва страшно добре. После (предполагам е неизбежно за сборник с разкази) се срещат и доста по-слаби неща, които почти ме отблъснаха (при репутацията на Геймън просто не трябва да чета слаби разкази от него). Разбира се, това е въпрос на вкус; след като си сравних мнението с друг човек се оказа, че той харесва много точно разказа, който ми беше най-безличен, а аз харесвам много точно разказа, който му е бил доста тъп. Остава ми още доста до края, така че не мога да дам обща оценка. Чета непривично бавно, не само защото са отделни истории, но и защото понякога безцелните (?) ужас и безнадежност ми идват в повече. Тематиката определено не е мой тип.

Последните 3 купени книги: хм, доста страшно…

1.

„Нефритено око“ от Даян Вей Лян. Подарих я на баща си :) Не съм я чела, така че ето стандартното описание:

След като напуска работата си като чиновник в държавна институция, Мей открива частна детективска агенция. Първото предизвикателство на новата й професия я изпраща по следите на древен нефрит. Озовавайки се в потайностите на Пекин, Мей се оплита в мрежа от неподозирани тайни, колкото повече се доближава до истината. В търсене на полускъпоценния камък тя прави болезнени разкрития за миналото на страната си и на семейството си, когато майка й е била изправена пред “избора на Софи” между двете си дъщери и между дъщерите и съпруга си.
Даян Вей Лян е родена в Пекин през 1966 година, която бележи началото на Културната революция. Част от детството си прекарва с родителите си в трудов лагер в Китай, след което живее само с майка си, докато родителите й са принудени да работят в различни градове. След драматичните събития от лятото на 1989 г., когато е сред хилядите студенти на площад Тянанмън, мечтите й за по-добър живот и свобода рухват и тя заминава за Америка. Учи психология в колежа Уилям и Мери във Вирджиния и бизнес администрация в университета Карнеги Мелън в Пенсилвания. Връща се в Пекин седем години по-късно, за да търси любимия си. Този травматичен период от живота й е описан в “Езеро без име” (2003) – съвременна китайска версия на “Доктор Живаго” за голямата любов и политическите конфликти в новата история на Китай. Преди да се посвети изцяло на писателска дейност, Даян Вей Лян се занимава с преподаване. Има две деца и живее в Лондон със семейството си.

2.

Отново подарък за баща ми, но беше оценена от цялото семейство :) Много интересна и полезна книга, има и картинки :).

Подправките не са само и единствено „прибавка към ястията за приятен вкус“, както ги обясняват речниците. Те са нещо повече: те облагородяват ястията, подсилват аромата им, обезсилват тежката им миризма, отстраняват вредните им съставки. Така те подготвят организма за по-лекото възприемане на храната и в този смисъл имат здравословен ефект . Не случайно хората, които използват в умерени дози солено, люто, кисело или горчиво имат по-голяма жизненост.
Симеон Дочев и този път ни поднася интересно четиво не само за отглеждане на подправките в нашите географски ширини, но още и за тяхната стойност като лекарство, като антисептик и афродизиак, като цвете и не на последно място – като важна, скъпа и търсена стока в световната търговия.

Останалите са били твърде отдавна и не ги помня (me husband добре се грижи за снабдеността ми с книжки :Р), но да речем, че третата ще е

3.

„Другата Болейн“ от Филипа Грегъри.

И тази не съм чела, но покрай филма ми стана интересно да я прочета, така че я подарих на майка си :) (Много удобен начин за сдобиване с книги, между другото – едновременно радвате някого от семейството и сте на плюс с книга :р) Описанието плашещо напомня за типа проза, който се стремя да избягвам, но отзивите за книгата бяха добри.

Две сестри, свързани с обич и омраза, си съперничат за сърцето на един крал.
Мери Болейн привлича първа погледа на капризния млад монарх. Едва четиринайсетгодишна, тя преживява своя звезден миг като фаворитка на Хенри VIII сред великолепието на ренесансови дворци, блясъка и интригите на кралския двор, за да разбере много скоро, че не е нищо повече от пионка в амбициозните планове на семейство Болейн. Когато нейната остроумна и чаровна сестра започва да я измества в сърцето на Хенри, семейството нарежда на Мери да отстъпи, за да може Ан да извърви пътя към престола, обречена на кратка слава и ужасен край.
Лъжи и ненавист, страхове, клевети, омраза и фалш под позлатата – наивната и добросърдечна Мери разкрива с нарастващ ужас истинското лице на краля, събира смелост да обърне гръб на измамния дворцов блясък, да срещне голямата любов и да оцелее след рухването на семейните амбиции и страшната съдба на Ан.

3 книги, които бих искала да препрочета

Само три ли?

Наистина не знам какво да напиша. Бих препрочела почти всяка книга :)

В момента ми се чете фантастика, така че почвам с:

(няма да пиша подробни описания, все класики са)

1. Фондацията (Айзък Азимов) – чела съм я преди доста години и определено ми се иска да се върна в доброто старо време с тази поредица.

2. Землемория (Урсула Ле Гуин) – много ценно нещо, но който е чел си го знае и без да обяснявам.

3. Пратчет. Наистина не мога да посоча някоя конкретна книга, по-скоро бих ги хванала отново всичките.

Това е то :)

Както никога съм измислила и кои ще са следващите жертви, муахахахахах!!!!!… ахъм, извинете.

1. Лина (дано най-сетне пропише отново!)

2. Свен

3. Гаро

Advertisements

Comments on: "3 книги" (3)

  1. Ааа!!! А жертвите нямат ли право на самозащита?:)

  2. Винаги можеш да се запънеш и да не напишеш нищо, разбира се :)

  3. […] Предизвикан немилостиво от Гибли се радвам че има нещо, което да впиша тук. За тези, които не искат да следват линкове, пояснявам – трябва да посоча: […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Облак от етикети

%d bloggers like this: