The one design is in your head

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Как се отменя природен парк? Оказа се – лесно.

v 19.30 sreshta na Popa za critical mass za reshenieto za otmianata na park Stranja! razprostraniavai!

Първо получих съобщението за протеста по ICQ, а после прочетох новината в блога на Капитал:

Странджа не е природен парк

13:15 от Росен Босев

Със спорно решение от днес, тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени заповедта на министъра на околната среда от 1995 г., според която Странджа е природен парк.
Делото бе образувано след жалба на фирмата „Краш 2000“, която инвестира в мащабен жилищен комплекс между гр. Царево и с.Варвара. Регионалният строителен регулатор обаче издаде заповед за спиране строежа, тъй като бетонните сгради се намират в границите на природен парк Странджа. В последствие обаче, фирмата оттегли жалбата и се конституира като заинтересована страна. Причината бе, че заповедта за обявяване на Странджа за защитена местност, бе обжалвана и от, забележете – кметът на община Царево Петко Арнаудов. Той до такава степен е бил убеден, че общината му няма нужда от природен парк, че се явил на делото с трима адвокати.

Според решението на ВАС, заповедта е нищожна, тъй като при издаването й, не са били посочени конкретните граници на парка. До този извод обаче не стига целият съдебен състав – решението е подписано с особено мнение от съдия Юлия Ковачева. Тя не е съгласна с доводите на колегите си Андрей Икономов и Иван Раденков. Тя не споделя мотивът, че в заповедта от 1995 г. е нищожна. Според нея не е налице „изначална невъзможност да бъдат определени земеделските земи в територията на парка (като законът не изисква самостоятелна индивидуализация на всеки имот от общата им площ), а още по-малко на границите на природния парк“.

Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

Попаднах и на по-подробната информация тук: http://savestrandja.hit.bg/
И отидох, защото поне това можех да направя. И защото всеки път, когато си помисля какво направиха с родния ми град, цялото черноморие и планините, ми иде да взривя нещо голямо и бетонно. Брат ми дойде, предполагам, за да ме пази, а на попа видях Дилвиш със Шанара и Крюълти.

Събраха се учудващо много хора, аз очаквах да са много по-малко, защото съобщението за протеста се разпространяваше само няколко часа, само по интернет… Но те бяха там и бяха достатъчно. Имаше дори плакати – направени набързо, но ги имаше. Някой раздаде текста на песен за Странджа – после, като излязохме на платното, една група момчета я пяха със съпровода на кавал. Хората бяха предимно млади, някои с велосипеди. Една жена и малко момиче държаха плакати, но не ги снимах.

Изчакахме малко и хората излязоха на платното, като блокираха напълно движението. Почувствах адреналин, все пак за пръв път участвах в истински протест. Имаше полиция от самото начало, но всичко беше мирно. Снимах доста, над главите на хората. По едно време отидох отпред да снимам какво пише на плакатите. До мен едни хора се чудеха за какво е протестът и аз с две думи им обясних, че става въпрос за ликвидирането на природен парк Странджа, при което една девойка на видима възраст нй-малко 14 години каза:

Странджа ли, аз даже не го знам къде е това…

Умрях. Стана ми тъжно, едновременно с това се шокирах и даже не можах да й отговоря…

След това се върнах отзад на платното до Крюълти, точно в този момент мина един човек – предполагам от организаторите, който обясняваше да се разпръснем като свалят плакатите. Спомена, че идеята е 20 минути блокиране, за да не се създават твърде големи неудобства на гражданите, и да не оставаме на пътя. След него мина друг, който предупреждаваше да не лягаме на платното :) Тогава плакатите отпред бяха свалени и хората се събраха отново около попа, а движението тръгна, регулирано ръчно от полицаите. Изгубих познатите си из тълпата и в крайна сметка си тръгнах без да кажа чао. Бързах да се прибера, така че описанието на случката свършва тук.

Снимките:

http://s147.photobucket.com/albums/r316/ghiblibg/Stranja/

Има и три видеоклипа, третият е най-свестен :)

Edit: оказа се, че е имало и продължение – на петте кьошета малко след 21 часа.

По-хубави доклади от събитието има тук:

http://www.optimiced.com/bg/2007/06/30/civic-protest-to-protect-strandja-park/

и тук:

http://nabludatel.blogspot.com/2007/06/blog-post_29.html

Advertisements

Comments on: "Протестът срещу ликвидирането на природен парк Странджа" (2)

  1. Дали протестите ще променят нещо?

    Не знам…

    Но поне опитваме! :)

  2. nojivilichka said:

    Само протестите моат да променят нещо.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Облак от етикети

%d bloggers like this: