The one design is in your head

Прочетох „Шестото клеймо“ (Angels and Demons) на Дан Браун. Определено по-добрата книга в сравнение с „Шифърът на Леонардо“. Колкото и да е странно, в нея има ценни идеи. За вярата, за други неща… А и малко образование, въпреки неточностите.
Аз например не вярвам. Доскоро ми беше трудно да проумея вярата, отделно от нея – религията, и в частност, Църквата и нейната власт. Не разбирах на какво се основава. Разбрах го едва когато гледах „Шифърът“ на филм (и това ако не е ирония) – властта на църквата се основава на същата тази вяра. Защото хората наистина вярват. Всъщност повечето хора вярват, невярващите са малцинство. Но понеже аз съм от това малцинство, ми беше трудно да го проумея… Чак смешно звучи, толкова е просто.
Та така, за мен ценното в „Шестото клеймо“ беше една реплика: „Не ви питам дали вярвате в това, което хората говорят за Бог, а дали вярвате в Бог.“ Разликата между религията и вярата, в едно изречение. За първата част от въпроса знам, че отговорът ми е „не“, но за втората все още нямам отговор.
Ако вярата е онова, което дава смисъл на живота ни, което ни ръководи, което стои в основата на нашите действия – може би вярвам в близостта между човешките същества… но и това не е съвсем истина. Все още нямам отговор.

***

По някакъв странен начин книгата се връзва и с „Кратка история на мита“ от Карън Армстронг, която прочетох преди 3-4 дни: разделението на митос и логос, два коренно различни начина на мислене, и постепенното отпадане на митовете за сметка на рационалното познание без да има какво да ги замени. Буквално същите думи и в двете книги: „ние имаме науката, но тя не може да отговори на духовните ни въпроси“.

Advertisements

Comments on: "“Шестото клеймо” и вярата" (1)

  1. Асен said:

    Съвсем наскоро ми се случи да водя разговор именно на подобна тема. Всъщност митовете не отпадат, просто биват заменени. Един простичък факт – във Великобритания повече хора вярват в съществуването на извънземни, отколкото в Бог. Фантастиката е именно преродената митология. Всички митове възникват по един и същ начин- някой ги измисля, друг ги развива и т.н. докато те станат реалност и бъдат заменени от други митове.
    Хората имат нужда да вярват и правят всичко възможно да имат в какво да вярват, пък било то и че нещо измислено от човек е всемогъщо и е Истина.
    А колкото до религията… всеки има правото да вярва в каквото иска и до каквато степен иска и никой няма право да го укорява или да му се присмива за това. :-) Хм…. ако не ме лъже паметта една от заповедите на ЕЛО беше „Уважавай противника си. Той се се сражава за убежденията си, също като теб!“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Облак от етикети

%d bloggers like this: