The one design is in your head

Още по темата

Вече не става въпрос само за Дания (всъщност никога не е ставало въпрос само за Дания). Това, което не мога да проумея, е потресаващата липса на разум. Не само от едната страна, но и от другата. Вчера подписах една от петициите в подкрепа на Дания (въпреки че по принцип не вярвам, че има голяма полза от този тип петиции) и прочетох малко от коментарите. Някой беше писал: „Това трябва да ви покаже кои са лошите държави, вместо да обвинявате САЩ и Израел“. Изумих се от „промитостта“ на мозъка, родил това изказване, изумих се, че има хора, които наистина разсъждават по този начин. Във Франция имаме уволнен главен редактор. Според Ватикана свободата на словото не трябвало да засяга религиозните убеждения на хората (чудя се кой точно е направил това изказване, но не е толкова важно. Ватиканът вече е отписан от мен като институция, която заслужава уважение заради позициите си).

Карикатурите може да се видят тук: http://www.brusselsjournal.com/node/698

Пействам малко материали от dir.bg:

.

.

http://dnes.dir.bg/LISTS/newdnes_all_novini/news_930064.php
“Мюсюлманите “на война” заради карикатури на Мохамед
03 февруари 2006 / News.dir.bg

Иран призова за извънредно съвещание на организацията Ислямска конференция, а 300 души нападнаха датското посолство в Индонезия.
Причината – публикуваните в няколко европейски вестника карикатури на пророка Мохамед (на една от тях той е изобразен с тюрбан, който има формата на бомба, а на друга казва, че в рая вече се свършват девиците за терористите, извършили самоубийствени атентати). Шаржовете първо се появиха в датски вестник, после в няколко европейски медии, включително и BBC. (По този повод на 1 февруари бе уволнен главният редактор на френския в. “Франс Соар”.) Радикалният ислямистки лидер Мулла Крекар каза, че това е равнозначно на “обявяването на война на мюсюлманската религия”. В Сирия, Палестина и Йемен се организираха многобройни протести. Палестинци нападнаха офиса на ЕС в ивицата Газа. Ислямски духовник призова 3 февруари да бъде международен ден на гнева.”

.

http://dnes.dir.bg/LISTS/newdnes_all_novini/news_932517.php
“Изгориха три посолства заради пророка Мохамед
05 февруари 2006 / News.dir.bg

На 5 февруари демонстранти подпалиха датското консулство в Ливан. 10 000-та разгневена тълпа била разпръсната със сълзотворен газ. Ливан стана поредната страна, в която мюсюлмани изляха гнева си срещу публикуването на карикатури на Мохамед. На 4 февруари сирийци подпалиха посолствата на Дания и Норвегия в Дамаск. Дания и Норвегия призоваха гражданите си незабавно да напуснат Сирия и обвиниха сирийските власти в съпричастност към демонстрантите. Истерията с карикатурите на пророка Мохамед нараства с всеки изминал час и става неконтролируема. Иранският президент Ахмадинеджад заповяда да бъдат прекъснати икономическите връзки на Иран с Дания и със страните, които са публикували 12-те карикатури. От своя страна Ватикана посочи, че свободата на словото не дава право да се засягат религиозните убеждения, а САЩ привика сирийския посланик във Вашингтон.”

.

http://novini.dir.bg/news/news.php?id=932546&textfield=%E5%E2%F0%EE%EF%E0
“Реакциите на Европа срещу протестите на мюсюлманите заради карикатури на пророка Мохамед
05.02.06 10:30 Източник: News.dir.bg
След като на 4 февруари посолствата на Дания и Норвегия в сирийската столица Дамаск бяха подпалени от демонстранти, протестиращи срещу публикуването на карикатури на пророка Мохамед в редица западни издания, много западноевропейски официални лица реагираха остро на събитията, коментира “Фокус”. Дания и Норвегия нарекоха “неприемливо”, че властите в Дамаск не са успели да предотвратят инцидентите. Посланикът на Дания в Сирия Оле Егберг Микелсен заяви за датската агенция “Ритзау”, че е предупредил за подготвянето на голяма демонстрация като е поискал сирийските власти да осигурят охрана за посолсвото. Норвежкият министър на външните работи Йонас Гар Стоере заяви, че това е първият случай, когато норвежко посолство е било нападано. “Един от принципите на дипломацията е дипломатите да могат да работят свободно и фактът, че той е нарушен е много сериозен”, заяви министърът. Австрийското председателство на ЕС осъди нападенията срещу посолствата. Британският външен министър Джак Стро изрази солидарност с датското правителство. Белият дом осъди “най-остро” нападенията срещу посолствата на Норвегия и Дания в сирийската столица Дамаск и обвини режима на президента Башар Асад, че ги подкрепя, предаде АФП. Говорителят на Белия дом Скот Маккелън изрази солидарността на САЩ с европейските им съюзници, като изтъкна на преден план “конструктивния и мирен диалог, подчертавайки уважаването на всички религии”. Маккелън определи като непростим факта, че Сирия не е успяла да предпази двете посолства. Сирийският посланик в САЩ беше привикан в Държавния департамент във връзка с нападенията в събота срещу посолствата на Дания и Норвегия в Дамаск, предаде РИА Новости, позовавайки се на официално съобщение. Посолствата на двете страни бяха напднати и подпалени от демонстранти, разгневени от публикуването на карикатури на пророка Мохамед в западната преса. САЩ остро осъдиха инцидентите и обвиниха Сирия за това, че не ги е предотвратила. Консервативната партия във Великобритания призова за “полицейски действия” срещу демонстрантите, които призоваха към насилие по време на митинг срещу карикатурите на пророка Мохамед, предаде АФП. Говорителят на партията Дейвид Дейвис заяви, че някои от плакатите, носени от протестиращите, “подбуждат към убийство” и полицията би трябвало да се “разправи” решително с това. Над 1000 души протестираха вчера пред датското посолство в британската столица, скандирайки и носейки плакати с надписи: “Убийте тези, които оскърбяват исляма” и “Европа, ще дойде и твоя 11 септември”.
Умерени мюсюлмани в Скандинавия също осъдиха насилието. Депутатът от сирийския парламент със сирийски прозиход Насер Хадер заяви: “Ние трябва да покажем, че има и друг начин да си мюсюлманин. Това е ужасно. Вече не става дума за карикатурите, положението е извън контрол”. Мюфтията на Сирия шейх Ахмед Бадредин Хасун изрази съжаление във връзка с погромите в посолствата на Дания и Норвегия в Дамаск (…), предаде РИА Новости. Той напомни, че преди три дни посланикът на Дания в Дамаск представи своите извинения за карикатурите на пророка Махамед в датски издания. Мюфтията подчерта необходимостта да се избягват стълкновения, които могат да “доведат до загубването на приятели в Европа, подкрепящи правата на арабите”.”

.

http://dnes.dir.bg/LISTS/BASICPLACE-DNES/news_933439.php
“Иран заплаши и България заради карикатурите
06 февруари 2006 / News.dir.bg

Иран ще преразгледа отношенията си с всички държави, където са публикувани карикатурите на пророка Мохамед, в т.ч. и България. (…) Тези, които се позовават на свободата на словото трябва да могат да отговарят за своите постъпки,” заяви официалният представител на иранското външно министерство Хамид Реза Асефи, цитиран от Ройтерс и Дарик. Той добави, че ислямската република ще преразгледа отношенията си и с другите държави, освен Дания, в които карикатурите бяха публикувани, а това са България, Италия, Испания, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Унгария, Франция, Швейцария. Карикатурите предизвикаха вълна от нападения срещу посолства, които започнаха в събота с подпалването на мисиите на Дания и Норвегия в Дамаск. Вчера бе опожарено и датското консулство в Бейрут. Европейският съюз категорично осъди нападенията и заплахата за европейците. “

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Облак от етикети

%d bloggers like this: